tiistai 15. tammikuuta 2013

Maaseutuyrittäminen 10ov

Tähän tutkintoon kuului nuori yrittäminen, josta olen jo kertonut aikaisemmin täällä.
Nyt toisena vuonna kävimme tutkinnon toisen osan maatilatalouden suunnittelun, jossa opimme mm. veroista, tuista, sukupolvenvaihdoksesta, viljelysuunnitelmista, käyttämään Agrineuvos-ohjelmaa, laskemaan katetuoton vuoden ajalle, ja paljon muuta.
Lopussa meillä oli kaksi tenttiä, joista toisen teimme kotona moodlessa. Aikaa siihen oli varattu kuusi tuntia, ja kysymyksiä oli seitsemän. Saimme molemmissa tenteissä käyttää kaikkia annettuja materiaaleja, ja nettiä apuna, mutta haastavaa oli silti. Ensimmäinen tentti oli todella laaja, ja aika loppui kesken vaikka aloitin heti sen auettua, enkä pitänyt taukoja. Toinen tentti pidettiin koululla, moodlessa sekin. Kysymyksiä oli vain neljä, mutta sitäkin haastavampia. Sain tämän tehtyä alle kolmessa tunnissa.
Arviointikeskusteluja ei ole vielä pidetty, joten en ole varma tarvitseeko mitään tehtävistä uusia. Tentit on arvioitu moodleen, ja sain ensimmäisestä 13/21, ja toisesta 7/12. Olen itse todella tyytyväinen tähän suoritukseen.
Maatilatalouden suunnittelussa tuli niin paljon uutta (ja vaikeaa) asiaa, että kaikkea ei voi millään muistaa. Pääpiirteet ovat kuitenkin muistissa. Verotuksesta tuli paljon tärkeää tietoa, jota tarvitsen ihan tavallisessakin elämässä, ja kannattavuuslaskelmat tulevat ehkä vastaan jossain vaiheessa elämää, jos vaikka saisin yritystä perustettua.
Oli hyödyllinen, hermoja raastava tutkinto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti