perjantai 11. lokakuuta 2013

Hyöty- ja lemmikkieläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen -työssäoppiminen

Olin siis luokkakaverini Benitan kanssa 29.4-6.6. kuusi viikkoa työssäoppimassa ratsastustalli/kotieläinpiha Ponimaassa Eräjärvellä. Paikka oli minulle ennestään tuttu, sillä olen käynyt siellä ratsastamassa. Paikka on myös sama missä järjestimme viime viikonloppuna opinnäytetyönämme tapahtuman.

Tilalla on siis tallirakennus, ja paljon tarhoja ja suojia eri eläimille. Nimensä mukaan Ponimaassa on paljon poneja, enimmäkseen shettiksiä, welhsejä ja newforesteja, mutta löytyy pari friisiläistäkin jos kaipaa suurempaa ratsua. Muita eläimiä on myös melkoinen määrä. Löytyy aaseja, miniponeja, haisunäätä, minipossuja, vuohia, lampaita, koiria, kissoja, kaikenlaisia lintuja, pupuja, marsuja, chinchilloja, supikoiria ja kettu. Varmasti jäi joitain mainitsematta, mutta eihän niitä kaikkia voi muistaa!

Meidän työnkuvaan kuului siis aamuisin kaikkien eläinten ruokinta (säilörehua isoille elukoille sekä hepoille tarhaan jos ei ollut paaleja, puput ja linnut siemenseosta) ja vesien vaihto ja hevosten ulosvienti (kun olivat vielä tallissa yötä). Sitten päivällä siivosimme ja kuivitimme karsinat, laitoimme niihin iltaheinät, leivät ja vedet sekä varmistimme että hevosilla ja muilla isommilla eläimillä oli tarpeeksi vettä ulkona. Sitten jos jäi aikaa niin harjailimme eläimiä, siivosimme tarhoja, ratsastimme, jne. Illalla vielä veimme hevoset sisälle ja ajoimme linnut mökkeihinsä.

Sitten oli myös lampaiden kerintää ja vuohien ja lampaiden sorkkien leikkuuta. Kerintä oli aika mielenkiintoista, sillä saimme tehdä sen saksilla... No, kyllä se onnistui, mutta ihan kunnolla lyhyeksi villaa ei saanut.

Ratsastimme suunnilleen joka päivä, ja sain toimia opettajana Benitalle joka ei tosiaan ennen ollut hevosen selässä ollut. Kyllä se siitä alkoi sujua, ja saatiin Benitasta leivottua kunnon heppatyttö.
Pääsin myös vetämään parina kertana maaston muutamalle tuntilaiselle, kun ratsastuksenopettaja oli poissa.
Sitten oli tietysti kotieläinpiha-asiakkaiden opastamista, lapsille ponitalutusta ja eläinten esittelyä. Parina päivänä tuli käymään myös kokonainen päiväkotiryhmä jolle ohjelmassa oli makkaranpaistoa sekä ponitalutusta.

Viimeisellä viikolla siellä alkoi myös kesän ensimmäinen heppaleiri, ja sain vielä perushommien lisäksi vahtia leiriläisiä.

Loppuun vielä kunnon kuvapläjäys:

Harjailtiin miniponeja. Jessus niistä lähti kyllä karvaa..

Nämä kaksi otettiin joka päivä meidän yksiöön piristämään. Ja annettiin samalla silmätipat tulehduksen takia.

Ratsastamaan lähdössä

Taluteltiin välillä Elliottia. Tai toisinpäin..

Tehtiin pupunpoikasturvallista häkkiä

Maastoon lähdössä

Tyytyväiset asiakkaat

Puuppa

Minipossu Metusalem

Näin se hoituu

Näitä neitejä oli neljä

Benita rassassaa
Minä ja Madde ponitalutuksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti